PIETER BRAAIJWEG AMSTERDAM: EEN VIERKANT STATEMENT
Maart 2021 │ Blog │ Leestijd: 3 minuten | Fotografie: BASEPHOTOGRAPHY
Aan de Pieter Braaijweg in Amsterdam staat sinds eind vorig jaar een flexibel bedrijfsgebouw als een soort ‘lantaarn’ aan de Amsterdamse ring. In opdracht van Fred Noom & Zn heeft KOW Architecten dit duurzame en bijzondere bedrijfsgebouw ontworpen. Het vierkant komt op vele plekken in het ontwerp terug. De kavel is vierkant, een vierkante grid indeling en het vierkante patroon in de geperforeerde gevelbekleding. Sebastiaan Jansen, de architect van dit project, vertelt ons meer over dit vierkante statement.
KOW Architecten
Sebastiaan Jansen
Sebastiaan Jansen is architect/partner bij KOW Architecten, gevestigd in Den Haag en Eindhoven. KOW ontwikkelt gezonde antwoorden op de ruimtelijke vragen van vandaag én morgen. Bij ieder ontwerp dagen we onszelf uit om de balans tussen de menselijke natuur en verdergaande verstedelijking te herstellen. Door vernieuwende, duurzame en energieleverende gebouwen te ontwikkelen waar mensen zich fijn voelen en fysiologische voordelen ervaren.
Foto: Bas Kijzers
Kracht en eenvoud
Sebastiaan vertelt dat kracht en eenvoud centraal stond tijdens de ontwerpfase. Dit is terug te zien in het gebruik van open en gesloten vlakken. “Omdat het een particuliere opdracht was, konden we het ontwerp van dit bedrijfsgebouw anders aanvliegen. Al had de gemeente Amsterdam een goede leidraad bepaald in hun Beeld en Kwaliteitsplan. In onze ontwerpen staat de mens altijd centraal. Daarom was het belangrijk om prettige werkruimtes te creëren met veel daglicht zonder de hitte binnen te laten. Om dit tegen te gaan zijn de verstijvingsribben van de aluminium gevel naar buiten toegebracht. Ook denken wij altijd goed na over wat de toekomstwaarde van een gebouw is. Er kunnen meerdere eindgebruikers in het gebouw en daarom hebben we een vrije indeling mogelijk gemaakt.”
Oranje geperforeerde gevel
Omdat de architect met open en gesloten vlakken wilde werken, kwam al snel een open metalen gevel in beeld. “Door te werken met open en gesloten vlakken op de gevel kun je contrast maken. In het begin wilden we graag cortenstaal toepassen. Dit bleek in de detaillering lastiger en duurder. Toen zijn we poedercoating en verschillende kleurschakeringen gaan onderzoeken. De omgeving van het bedrijfsgebouw is heel stoer en stevig met een naastgelegen haven en een cementfabriek. Daarom hebben we uiteindelijk vier verschillende kleuren oranje/roest toegepast op aluminium geperforeerde gevelbekleding. De vierkante vorm komt ook terug in de perforatie van de gevel. Het is een vrije vormen taal vertaald in vier verschillende gevelpanelen. Hierdoor lijkt de gevel minder repetitief. Op plekken waar meer ventilatie nodig is, is de perforatiegraad hoger”, zegt Sebastiaan.
Maakbaar en esthetisch
Zowel KOW Architecten als Metadecor hebben maakbaarheid hoog in het vaandel staan. Een ontwerp moet naast vernieuwend, ook functioneel zijn voor alle betrokken partijen. “Voor dit project is er een mock-up van de verlichting achter de aluminium gevelbekleding gemaakt. Daarachter hebben we aluminium toegepast om de reflectie te beoordelen. Over de detaillering van de gevel zijn wij vroegtijdig met Metadecor in gesprek gegaan. Ook hierbij stond simpel en eenvoud centraal. Twee ramen zijn één gevelpaneel. We hebben uiteindelijk gekozen voor een schroefsysteem, waarbij de schroef verdiept zit in het zetwerk. Hierdoor zie je het bevestigingssysteem van de gevel niet”, geeft Sebastiaan aan. Door de gevel van de middelste laag uit te voeren in het geperforeerd staal krijgt het gebouw steeds een nieuwe aanblik. ‘s Nachts fungeert het als een opvallende lantaarn met honderden vierkante gaatjes, overdag ventileert de oranje gevel het parkeerdek op de eerste verdieping.
Meer weten over het project? Bekijk hieronder de projectpagina op onze website.
Deel dit artikel