14-maart-2024

Metadecor gaat mee in circulaire ambities

14 maart 2024 - Het is de week van de circulaire (bouw-)economie en dat onderwerp pakken we graag op. Er zijn veel aspecten die we al meenemen in het ontwerp, de engineering en productie van onze projecten die te maken hebben met circulariteit.

Om er een paar te noemen: al onze gevels zijn demontabel, tijdens de engineering houden we rekening met zo weinig mogelijk productieafval en aluminium productieafval gaat direct in de recycling. In onze nieuwe assemblagehal maken we zo groot mogelijke elementen. Dat scheelt in kilometers transport naar de bouwplaats en maakt dat we minder verpakkingsmateriaal gebruiken. Ook kunnen we de kwaliteit beter monitoren en dus een langere levensduur waarborgen.

Functionaliteit

Maar het circulaire vernuft zit natuurlijk niet alleen in de gevels zelf. Het gaat ook om de functionaliteit van die gevels en de bruikbaarheid en het comfort van de gebouwen die ze omhullen. Met zonwerende gevels kan een (veel) betere energie-efficiency worden bereikt. Een dubbele façade heeft niet alleen energetische voordelen, maar geeft ook betere mogelijkheden voor natuurlijke ventilatie via de gevel en maakt – met voldoende ruimte tussen tweede gevel en een glasgevel –onderhoud eenvoudiger en minder vaak nodig. Kortom: in de exploitatiefase zijn er veel voordelen te halen die ook weer terug te leiden zijn naar ambities van circulariteit.

Het kan altijd meer en beter

Aan welke ambities en verbeterpunten gaan we werken? Het gehalte aan gerecycled (post-consumer) aluminium in onze gevels zou hoger kunnen, maar dat is op dit moment financieel vaak geen optie. De belangrijkste reden daarvoor is dat het volume aluminium schroot (in Europa) eenvoudigweg niet toereikend is. Dat is weer te herleiden naar de vele aluminium toepassingen die op dit moment nog prima functioneren (en niet voor schroot in aanmerking komen). Over duurzaam gesproken…

Standaard of maatwerk?

Volledige gevels recyclen zou een markt kunnen worden, maar dat zien we op korte termijn niet gebeuren. We kunnen er al wel op anticiperen, bijvoorbeeld door met standaard maatvoeringen gaan werken. Kunnen we dan nog steeds unieke, spraakmakende gevels maken? Wij denken van wel, dat dat samen kan gaan. Maar om de handel in tweedehands gevels echt aantrekkelijk te maken, zou de hele bouwbranche mee moeten doen in de standaard maatvoering. Daarmee zijn ook meteen de grootste uitdagingen van de circulaire bouweconomie benoemd: samenwerking, informatie-uitwisseling en standaardisatie binnen de bouwkolom. Alleen dan komen de cirkeltjes rond. Wij praten er graag over mee!