TUSSEN DE LAKENS IN AMSTERDAM

Architect: Abbink X Co │ Opdrachtgever: Schakel & Schrale (BAM) │ Jaar van realisatie: 2012

 

Deel dit project

 

Geperforeerd papier resulteert in spraakmakende gevel

De claim ‘architectonische roem’ van het gebouw is te danken aan de gevel die door de in Amsterdam gevestigde ontwerper Chris Kabel is bedacht. Hedendaags als het lijkt, heeft het ontwerp ook te maken te maken met de geschiedenis van het gebied. Hier bevond zich in de middeleeuwen de textielindustrie van de stad.

Kabel creëerde een witte gevel die het huis inclusief de ramen omvat als een groot kanten kleed. De panelen bestaan uit gepoedercoate aluminium platen waar kleine zeshoeken uit geponst zijn. Doordat de zeshoeken met de hand in verschillende hoeken zijn gevouwen, ontstaat er een grafisch patroon op de gevel. Door kleine markeringen op de achterkant van de zeshoeken, wisten de makers welke kan ze de hoek op moesten buigen.

Volgens Kabel kwam het idee voor de gevel door het perforeren van een vel papier met een naald. Dit resulteerde in een vergelijkbare textuur. Het bleek een eenvoudige truc met een enorm effect te zijn: het metalen equivalent omvat het gebouw als een schitterend gordijn dat constant verandert door de inval van het zonlicht.

Lees meer over dit project in een artikel uit ArchitectuurNL.

Kijk hier voor meer foto's.

Foto's: IC4U Föllmi, Luuk Kramer

 
  • Tussen de Lakens
  • Tussen de Lakens
  • Tussen de Lakens
  • Tussen de Lakens
 

In dit project is verwerkt