IN GESPREK MET CAROLINE KRUIT
Ze zette een succesvol tijdschrift over architectuur op, is afgestudeerd als bouwkundig ingenieur én journalist, geeft les op twee Academies van Bouwkunst en ze is nu de ambitieuze schakel tussen Metadecor en het buitenland. Caroline Kruit combineert haar passies in haar functie als International Business Developer bij Metadecor.
Het begon allemaal in Delft, waar Caroline de opleiding tot bouwkundig ingenieur volgde. “Daarna ben ik over bouwtechniek gaan schrijven bij een grote uitgeverij”, vertelt ze. “Ik wilde na mijn studie niet eerst vijf jaar ervaring opdoen bij een ingenieursbureau en rekensommetjes maken waar ik geen zin in heb.” Ze zag de vacature voor redacteur, solliciteerde en werd aangenomen.
Daar zit je dan, als techneut teksten te schrijven. Daarom startte ze met een avondopleiding journalistiek “om het schrijven beter in de vingers te krijgen.” Een jaar later was Caroline hoofdredacteur bij de uitgeverij.
Caroline was in januari 2023 op bezoek bij the Ministry of Energy and Infrastructure in Dubai, UAE
Eigen tijdschrift
In 2005 zette ze haar eigen tijdschrift dax op: een tijdschrift voor en over architectuur, met elke keer een andere architect als hoofdredacteur. In diezelfde tijd gaf ze workshops aan marketeers in de architectuur. “Een van de deelnemers was Roelof van der Toorn (eigenaar van Metadecor, red.).”
Metadecor stond nog in de kinderschoenen, maar Caroline en Roelof hielden al die jaren contact. “Ik vind het altijd al fascinerend hoe je van een architectonisch idee naar een gebouw komt,” vertelt Caroline. “En dan echt kwaliteit maken en verantwoord bezig zijn met je vakgebied.”
Duurzaamheid
Het huwelijk van de architectuur en bouwtechniek is een van de twee thema’s die centraal staan in Caroline’s leven. Het tweede thema is duurzaamheid, een onderwerp waar ze sinds haar afstuderen al over schrijft en onderzoek naar doet. Die passie heeft alles te maken met haar opvoeding. “Ik kom uit een boomkwekersfamilie. Halverwege de jaren ‘80 besloot de overheid te stoppen met het planten van bomen. Op datzelfde moment kwamen de filmpjes van brandende regenwouden langs. Ik kan me nog herinneren dat mijn vader geëmotioneerd naar de tv keek. Daarom ben ik opgegroeid met milieubewustzijn en bewustzijn van de maakbaarheid en breekbaarheid van dingen.”
De maakbaarheid van de gevels van Metadecor wil Caroline over de grens brengen, op plekken waar er een markt is voor de producten en waar de zon meer schijnt. Mooie, zonwerende gevels met MD Formatura of MD Designperforatie, de tactiele oplossingen met MD Shapes, de energieproducerende gevels met MD Fasolar: het is een plezier om die producten in een nieuwe markt te introduceren. “Ik ben groot voorstander van energie-efficiënte gebouwen. Ik ben verliefd op goede architectuur. In het buitenland wil ik mooie, milieubewuste dingen presenteren en verkopen.” Met de producten en de expertise van het team van Metadecor is er nog veel buitenland te veroveren.
Handelsmissie Smart Cities in januari 2023
Het leven omgooien
Na een decennialange carrière van publiceren, adviseren en organiseren vond Caroline het tijd om iets anders te doen. Dat ‘anders’ werd Metadecor, waar ze in de loop van 2022 aan de slag ging. “Ik wilde mezelf opnieuw uitvinden in een uitdagende functie. Bij Metadecor heb ik een internationale commerciële functie waarin ik nieuwe culturen leer kennen en een nieuw netwerk opbouw. Op dit moment doe ik vooral zaken in het Midden-Oosten. Zo sta je ineens in je eentje in de woestijn in Riyad, de hoofdstad van Saoedi-Arabië of op een beurs in Dubai.”
In het Midden-Oosten sprak Caroline met partijen die daar gebouwen ontwikkelen. Gebouwen waaraan Metadecor, volgens Caroline, een waardevolle bijdrage kan leveren. “Ik hoop dat ik over een paar jaar hier in de werkplaats in Kampen projecten klaar zie liggen voor verscheping naar de andere kant van de wereld. En dat die daar liggen, omdat ik ooit op een beurs in Dubai een praatje heb gemaakt.”