GASTBLOG CHRIS KABEL: LICHTVANGERS

Juli 2019 │ Blog │ Leestijd: 2 minuten

In 2010 vroeg Woningstichting De Key mij een voorstel te doen voor een kunsttoepassing op de gevel van een nieuw te bouwen atelierwoning in hartje Amsterdam (zie foto hieronder).

Gastblog Cris Kabel location

Gedecoreerd met perforatiepatroon

Er waren nogal wat randvoorwaarden: de gevel moest met panelen van 3mm aluminium bekleed worden. De kleur was ook al voorgeschreven, RAL 9010, oftewel verwarmingswit, zoals dat in vakjargon genoemd wordt. Verder moest er een link gelegd worden met de historie van de locatie, het Blauwlakenblok, waar in de 16e eeuw wollen lakense stoffen geverfd werden. En, de belangrijkste voorwaarde: de aluminium panelen moesten gedecoreerd worden door middel van een perforatie patroon. Dat wilde dus zeggen dat ik alleen maar gaatjes in de plaat mocht maken.

Textuur in de gevel

Nou vind ik de meeste gevels die van geperforeerde metaalplaat zijn voorzien erg plat. Het lijkt alsof er een sticker op het gebouw is geplakt. Ik wilde meer dan dat. Het licht moest schuren en blijven hangen aan de gevel. Er moest textuur in de gevel gebracht worden. Zoals een oude muur met zijn onregelmatige oppervlak van verweerde stenen het licht vangt. En zoals textiel dat met zijn geweven textuur tactiliteit brengt (zie foto hieronder).

Gastblog Cris Kabel facade

 

Licht vangen en schaduw werpen

Al deze ambities moest ik vangen binnen een beperkt budget dat mij dwong om inventief te zijn. Er was geen geld om dingen toe te voegen, ik kon alleen maar weghalen. Dus ben ik uitgegaan van een hele simpele gatperforatie, een half maantje, dat gespiegeld een vorm oplevert (foto 1 van 4) die onder een hoek gebogen kon worden. Doordat de geperforeerde vorm naar boven of naar beneden gebogen kon worden, ving hij het licht op of wierp hij een schaduw (foto 2/3 van 4). Met behulp van schaalmaquettes is het effect op de binnenruimte getest (foto 4 van 4).

Gastblog Cris Kabel element
Gastblog Cris Kabel papersample
Gastblog Cris Kabel paper sample
Gastblog Cris Kabel maquette

Film Buigen van prototype

Gedrapeerde stof

Het ontwerp van het patroon op de facade is een vrije interpretatie van een gedrapeerde stof. Hiervoor hebben we een stuk textiel gedrapeerd en gefotografeerd en vervolgens zo bewerkt dat een gepixelde afbeelding van de gedrapeerde stof ontstond die als onderlegger gebruikt is voor het perforatiepatroon. Door de licht en schaduwwerking ontstaat er een rijk geschakeerd beeld dat nooit bereikt had kunnen worden met enkel en alleen het perforeren van plaatmateriaal (foto 1/2 van 3).

Gastblog Cris Kabel facadebynight
Gastblog Cris Kabel facadedetail
Gastblog Cris Kabel sample sheet

Het interessante aan dit ontwerp is dat er eindeloos mee gevarieerd kan worden, zowel met de perforatie als met de patronen die ermee te maken zijn (foto 3 van 3). Hiermee stond ik samen met Metadecor aan het begin van de MD Formatura gevels en heeft dit geleid tot een mooie samenwerking.

Een goede groet,
Chris Kabel
www.chriskabel.com

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email