Gastblog Caroline Kruit Huidekoperstraat Amsterdam
   

GASTBLOG CAROLINE KRUIT: DANSEN DOOR DE STAD

Oktober 2019 │ Blog │ Leestijd: 2 minuten

Opgegroeid op het platteland, ben ik een enorme liefhebber van de stad. Niets is fijner dan lopend, fietsend of rijdend alle lijnen, rasters, vormen en ritmes binnen te laten komen. De kleuren, het licht, de patronen, de beweging: ik kan daar ontzettend van genieten. Als je zelf door de straten beweegt, is het alsof de gevels een symfonie voor je opvoeren, alsof de stad voor je danst. En ja, dat kan in bijna elke stad, zo heb ik gemerkt.

Details in de architectuur

Als beginnend redacteur volgde ik een lezing van Rudy Uytenhaak in de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. De lezing was onderdeel van een reeks over het detail in de architectuur. De details die Rudy liet zien, zijn ook wel blijven plakken, maar vooral zijn verhaal over gelaagdheid in de stad kwam bij mij binnen. Over de schaalgrootten waarop je als architect acteert: op stedenbouwkundig niveau, van de schaal van het straatbeeld en de stadsgevel naar het gevelvlak en - uiteindelijk - het detail. Als je het goed doet (als architect) begreep ik van hem, dan vertel je hetzelfde verhaal op alle schaalniveaus. Dan kan iedereen je gebouw begrijpen. Ik vond het fascinerend.

Jaren later zat ik bij Renzo Piano op kantoor, in zijn dependance in Parijs. Hij had net het gebouw voor KPN in Rotterdam opgeleverd en ons interview daar was een beetje in het water gevallen. Daarom kreeg ik een uitnodiging om het in Parijs nog eens over te doen. Piano vertelde me hoe hij het verhaal van zijn architectuur opbouwt. Soms begint hij bij de stad. Maar net zo vaak begint hij bij het detail. Dan is er een specifieke oplossing - een constructieve knoop, een gevelelement, een bepaald referentiedetail - dat hem stuurt naar het ontwerp voor het gehele gebouw.

Aluminium gevelbekleding
Gastblog Caroline Kruit Dansen door de stad Old Town Court Praag
Gastblog Caroline Kruit Dansen door de stad Prins Alexanderplein Rotterdam

Unieke kracht van een ontwerp

Aan mijn studenten op de academie vraag ik elk jaar om een reportage te maken over een eigen ontwerp. Als oefening laten ze vijf beelden aan me zien, om me kennis te laten maken met het gebouw. Het eerste beeld moet de meeste indruk maken: daarmee wil ik meteen de kracht van hun architectuur en ideeën kunnen zien. Zo'n beeld kiezen is ontzettend moeilijk. Ook architecten die al decennia gebouwen maken, hebben moeite met een direct antwoord als ik ze vraag waar ik de unieke kracht van hun ontwerp kan aflezen. Vanuit de lucht? In het straatbeeld? Met mijn neus op de gevel? Of juist wandelend door het gebouw met prachtige lichtinval en doorzichten naar buiten?

Mijn oog mag dan inmiddels een beetje geoefend zijn, maar het blijft een prachtig spel. Om te ontdekken welke geheimen gebouwen en gevels onthullen als je naar ze toekomt of juist weer afstand neemt. Wat dacht deze architect toen hij dit patroon koos? Waarom dit materiaal? Waar zie ik referenties? Dat is altijd een moment om even een rondje om de eigen as te draaien. Zo danst de stad voor mij en ik voor de stad.

Caroline Kruit

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email