11-mei-2022

Experiment: zonnepanelen gecombineerd met decoratieve gevelpanelen

Experiment-zonnegevel-metadecor
   

Zon weren? Ja. Zon vangen? Ook!

De combinatie van zonne-energie en de esthetiek van Metadecor-gevels: dat is een onderwerp van onderzoek en experiment op de kantoorlocatie in Kampen. Naast een opstelling van MD Fasolar FA310 – EUREKA (in samenwerking met ZigZagSolar), staat een mock-up met grote zonnepanelen met voorzetelementen van strekmetaal en MD Formatura. De eerste resultaten van het experiment laten zien dat met een geperforeerde huid voor het pv-element, de gevel nog steeds energie kan opleveren: de zon weren en de zon vangen kan dus tegelijkertijd.

MD-Fasolar-gevelpaneel-zonnegevelMD Fasolar

Onder de noemer MD Fasolar brengt Metadecor drie systemen die pv-cellen combineren met bewezen gevelsystemen. De samenwerking met ZigZagSolar is een stap in de richting van de combinatie van het vangen van zonne-energie en het maken van unieke gevels met zon- en windwering voor de gebruikers van het gebouw. De toepassing van MD Fasolar FA310 op de Dempsey flat in Sittard is daar een voorbeeld van.

Maar er kan meer met zonne-energie en pv-panelen, daar zijn we bij Metadecor van overtuigd. Daarom zoeken we naar nieuwe oplossingen en toetsen ideeën door te experimenteren op ware grootte. Met een proefopstelling wordt de opbrengst van zonnepanelen gemeten als er een opengewerkt gevelelement voor wordt geplaatst. Het idee is dat met voldoende energieopbrengst de esthetiek van de gevel voorrang kan krijgen in het ontwerpproces, terwijl er tegelijkertijd – onzichtbaar – zon wordt gevangen op het BIPV-paneel erachter.

MD - Factsheet MD FasolarProefopstelling

Geperforeerde gevels en gevels met strekmetaal laten daglicht door, maar weren een deel van de directe zon. Hoeveel zon wordt nog doorgelaten? Dat was een vraag die de engineers van Metadecor bezighield. Achter het pand van Metadecor in Kampen staat daarom een proefopstelling, gericht op het zuiden. Met grote pv-panelen in twee rijen: een verticaal geplaatste reeks en een reeks onder een hoek van ongeveer veertig graden.

Boven twee van de pv-panelen in elke rij zijn Metadecor-elementen geplaatst: een element met strekmetaal en een paneel met MD Formatura. In elke rij is een paneel zonder toevoeging blootgesteld aan de zon, als referentie.

Mager lentezonnetje

De eerste resultaten – na een wisselvallige voorjaarsperiode – van de proefopstelling laten zien dat de pv-panelen met strekmetaal en MD Formatura wel degelijk een energieopbrengst hebben. In de verticale opstelling levert de gevel met strekmetaal verhoudingsgewijs het meest op: ongeveer een derde van de opbrengst van het onbedekte gevelpaneel. De verticale opstelling met MD Formatura presteert iets minder goed.

MD-Fasolar-zigzagsolarBij de panelen onder een hoek is het juist het strekmetaal dat de meeste zon weert: de energieopbrengst is ongeveer een kwart van de opbrengst van het onbedekte schuine paneel. MD Formatura doet het in deze opstelling beter met een derde van de opbrengst van het referentiepaneel.

Het gevelvlak optimaliseren

Het is nog te vroeg om conclusies te trekken over de rentabiliteit van de onderzochte opstellingen. Wat het experiment wel aantoont is dat het de overweging waard is om BIPV te plaatsen achter een geperforeerde of opengewerkte façade. Zodoende kan een coherent en aantrekkelijk gevelbeeld worden gecreëerd, met zonwerende kwaliteiten die voor de gebruiker prettig zijn, terwijl de gesloten geveldelen energie genereren. Dat lijkt ons altijd de overweging – en het experiment – waard.

Dit experiment voeren wij gezamenlijk uit met Zigzagsolar, onze partner voor projecten met zonnegevels zoals het project Dempsey Flat te Sittard. 

Meer informatie over MD Fasolar