
EEN GEVEL DIE ADEMT IS DE TOEKOMST
Augustus 2018 │ Blog │ Leestijd: 5 minuten
Voor iedereen zit de vakantie er zo goed als weer op. Een vakantie, waarbij we enorm hebben kunnen genieten van mooi weer. Dat willen we natuurlijk iedere zomer wel, maar helaas zit er ook een keerzijde aan het warme weer.
Steeds warmer
Het klimaat verandert enorm door de opwarming van de aarde. Sinds het begin van het industriële tijdperk (rond 1860) is de temperatuur gemiddeld 1 graad gestegen. Dit wordt veroorzaakt door de uitstoot van broeikasgassen van onder andere onze huizen, auto’s en fabrieken. We krijgen hierdoor te maken met extremere weersomstandigheden, zoals hittegolven, regenstormen en koude periodes.
Invloed op alles
Naast dat we steeds meer te maken krijgen met extremer weer, zijn er nog veel meer zaken die de warmte niet kunnen trotseren. Zo beginnen de ecosystemen te verschuiven, waardoor het bijvoorbeeld eerder lente wordt. En het is nog maar de vraag hoe alle planten en dieren hierop gaan reageren met de tijd. De zeespiegel stijgt steeds harder door smeltend landijs, wat grote gevolgen kan hebben voor landen onder de zeespiegel zoals Nederland. Maar ook op ons als mensen heeft de warmte veel invloed.
Hittestress
Het warme weer zorgt steeds meer voor hittestress, vooral bij kwetsbare mensen zoals zieken, ouderen en kinderen. Steeds meer deskundigen geven aan dat hittestress een onderschat probleem is en meer aandacht moet krijgen nu het steeds warmer wordt. Ook werkende mensen ondervinden veel hinder van de warmte, want het zorgt ervoor dat je minder geconcentreerd bent. Hierdoor gaat je productiviteit omlaag en dat is nadelig voor werkgevers. Daarom is het belangrijk om te kijken naar hoe we leven en werken.
Klimaatbestendig bouwen
De manier waarop we onze leefruimte hebben ingericht, speelt een cruciale rol. Want stenen, wegen en gebouwen houden de warmte vast, terwijl groen, water en wind zorgen voor verkoeling. Daar moet dus veel meer aandacht voor komen tijdens het bouwen van steden, kantoorgebouwen en huizen. Door een gebouw te voorzien van een open designgevel creëer je ten eerste een gebouw die bij iedereen in het oog springt en ten tweede kun je juist heel goed inspelen op het veranderende klimaat. Nu wil jij natuurlijk weten hoe.
Gevels met een open karakter
Door te kijken naar de zontoetreding bij een pand over de gehele dag kun je de juiste doorlaatbaarheid bepalen van je gevel. Zo houd je gevel de warmte buiten zonder het zicht te belemmeren. Het open karakter van een gevel zorgt ervoor dat de wind haar weg vindt rond het pand en voor verkoeling zorgt. Wil je echt een stapje verder gaan, kies dan voor een open designgevel met groen. Beplanting verwerken in je gevel heeft meerdere voordelen. Het zorgt voor extra verkoeling in het gebouw, het geeft je gevel een duurzamer en levendig karakter en het fleurt de omgeving op. Oftewel, een gevel die ademt is de toekomst.
Bron: NOS en BU
Deel dit artikel
Altijd de nieuwste blogs in je mail?
Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Zo kun je inspiratie opdoen vanuit je luie stoel. In ons privacy statement lees je hoe wij omgaan met gebruikersgegevens.