Overzichtsfoto van de wandbekleding van cortenstaal met patroon bij de Domunder in Utrecht
   

VERHALEN VERTELLEN MET GEVELS

Juni 2018 │ Blog │ Leestijd: 3 minuten

Gebouwen met een opvallende gevel zijn gebouwen die in het oog springen. Het zijn gebouwen die mensen bij blijven en die mensen graag willen bezoeken en bekijken. Met een gevel kun je een verhaal vertellen. Een verhaal die bijvoorbeeld teruggrijpt naar de geschiedenis van een bepaalde plek of stad. Vier leuke voorbeelden van verhalen vertellen met gevels.

2014: Domunder in Utrecht

Sinds 2014 is DOMunder een historische attractie onder het Domplein in Utrecht. Van de Romeinen, de roemrijke middeleeuwen tot aan het herbeleven van de storm van 1674. DOMunder neemt je mee door de bewogen geschiedenis van 2000 jaar Domplein, Utrecht, Nederland en Europa. Domplein Initiative is de bedenker van het ontsluiten van de geschiedenis in dit grandioze project. Tinker Imagineers heeft de bezoekerservaring ondergronds ontworpen. In de voetsporen van de archeologen stap je in de tijd door het licht van je eigen zaklantaarn. Dit licht wordt gebruikt om muren, bevindingen en verhalen te activeren. Op deze manier wordt je betrokken bij alles wat hier is gebeurd. De wandbekleding is gemaakt van MD Designperforatie in corten staal, waarin de geschiedenis is geperforeerd en met licht tot leven wordt gebracht.

Domunder Utrecht heeft een verlichte wandbekleding van geperforeerd cortenstaal met een fotoprint

2014: Het Stadskantoor in Haarlem

Stadskantoor Zijlpoort in Haarlem vormt samen met Stadskantoor Raakspoort de nieuwe huisvesting van de Gemeente Haarlem sinds 2014. Het Stadskantoor Zijlpoort is nu gevestigd in het voormalig hoofdpostkantoor, een gemeentelijk monument uit 1923 op de hoek van de Raaks en de Gedempte Oude Gracht. Max van Aerschot Architect heeft de restauratie van het monumentale gebouw en het ontwerp van het nieuwbouwdeel destijds verzorgd. De bebouwing omringt een stadstuin die bereikbaar is vanaf de Zijlstraat. Deze stadstuin is afgesloten met een bijzonder hek, namelijk een hek gemaakt van MD Strekmetaal met een fotoprint van de oude stad Haarlem erop. Anno 2014 een innovatie op het gebied van strekmetaal. Hoe wordt het gemaakt vraag je je vast af? De foto wordt als het ware in de coating 'gebakken' door sublimatie. Zo is de foto beschermd tegen UV-straling en weersinvloeden.

MD Strekmetaal met fotoprint als toegangsbeveiliging bij Stadskantoor Zijlpoort in Haarlem

2018: Prins Alexanderplein in Rotterdam

Voor de revitalisatie van een kantoorgebouw aan het Prins Alexanderplein in het centrum van Rotterdam, maakten wij in samenwerking met de architect DZAP een gevel van MD Designperforatie. De architect wilde met de gevel een link leggen naar wat de stad Rotterdam zo groot heeft gemaakt. En dat zijn natuurlijk de Havens van Rotterdam, ook wel de Poort van Europa genoemd. Daarom is een deel van de rivier de Maas met de havengebieden terug te zien op de gevel door middel van perforatie. Geen paneel is hierbij hetzelfde, elke paneel is in zijn geheel geëngineerd. Een mooi en herkenbaar signatuur van de stad Rotterdam voor dit kantoorgebouw in het centrum.

Overzichtsfoto MD Designperforatie Prins Alexanderplein Rotterdam

2019: Horecapaviljoen Zijdebalen in Utrecht

Architectenbureau Rijnboutt heeft de openbare ruimte ontworpen voor de nieuwe woonwijk Zijdebalen in Utrecht. Als onderdeel hiervan heeft het bureau in het hart van de woonwijk, op het centrale plein, een horeca paviljoen ontworpen. Het transparante paviljoen is gerealiseerd en heeft een hoogwaardige uitstraling met verduurzaamde houten kozijnen en luifel en een groendak. En een bijzondere en opvallende gevel van aluminium gevelpanelen in MD Strekmetaal. Deze panelen zijn gepoedercoat en vervolgens gesublimeerd met afbeeldingen van de Bemuurde Weerd, wat stamt uit de jaren 1300. De Bemuurde Weert was een ontstane voorstad van Utrecht destijds, dat gevormd is door het aanbrengen van sluizen om het waterpeil in de stad beter te kunnen regelen. Op deze manier brengt het nieuwe horeca paviljoen ook een stukje historie met zich mee voor deze nieuwe woonwijk.

Zijdebalen Paviljoen strekmetaal panelen zijkant groen

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email