Gevels die zonne-energie opwekken: duurzaam en esthetisch

November 2021 │ Blog │ Leestijd: 3 minuten

Wie zonnepanelen op z’n dak heeft is duurzaam bezig. De afgelopen jaren zijn er mooie alternatieven beschikbaar gekomen voor verduurzaming. Metadecor werkt samen met ZigzagSolar, een leidende en innovatieve zonnegevel ontwikkelaar.

De eerste zonnepanelen in 1839
De uitvinding van zonnepanelen is vrij recent maar de theorie over zonne-energie gaat ver terug de geschiedenis in. Voor de geschiedenis van zonnepanelen gaan we terug tot ongeveer 1839. Toen ontdekte de Franse fysicus Antoine César Becquerel het zogenaamde 'fotovoltaïsche' effect. Voor het eerst werd ontdekt dat zonlicht kon worden omgezet in elektriciteit.

Waarom zonnepanelen en wat doen ze?
Zon en wind zijn eeuwige energiebronnen die altijd voorradig zijn. Ze zijn klimaatvriendelijk én steeds betaalbaarder. (De afgelopen vijf jaar zijn ze zo’n 25% goedkoper geworden door technische ontwikkelingen en schaalvergroting).

Op dit moment zonnepanelen aanschaffen
Het is momenteel vrij gunstig om zonnepanelen aan te schaffen omdat je profiteert van een relatief hoog rendement. Hierdoor profiteer je van een duurzame oplossing om energie op te wekken waar je ook nog financieel voordeel uit haalt.

Wat is de Beng norm en wat heeft dit met zonnepanelen te maken?
'BENG' staat voor 'bijna-energieneutraal gebouw'. Vanaf 1 januari 2021 moeten alle nieuwe gebouwen in Nederland bijna-energieneutraal zijn. Dit is een gevolg van de Europese richtlijn EPBD uit 2010 en het Nederlandse Energieakkoord uit 2013. Alle vergunningaanvragen moeten voldoen aan regels voor maximale energiebehoefte, het fossiele energieverbruik en het opwekken van hernieuwbare energie.

Een duurzaam gebouw: energetisch en esthetisch
Metadecor vindt dat een gebouw duurzaam is als het niet alleen energetisch goed scoort, maar ook als het een blijvende esthetische waarde heeft. 

Nieuw product: MD Fasolar
De Dempsey Flat in Sittard is het startschot voor het nieuwe product MD Fasolar. MD Fasolar biedt solarpanelen als gevelgebekleding. Er is een selectie van mogelijkheden mogelijk bij dit product. Bekijk hier de types. 

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email