REAGEREN OP DE CONTEXT
DECEMBER 2018 │ Blog │ Leestijd: 2 minuten
De titel van dit blog roept waarschijnlijk een vraag bij je op. Waar gaat dit blog over? We nemen je mee naar de gevel van het Graafschap College in Doetinchem. Sinds oktober 2018 heeft de school zijn intrek genomen in een nieuw gebouw op het Sportpark Zuid met een wel heel bijzondere gevel.
Geen kantooruitstraling
cepezed is het architectenbureau achter deze bijzondere gevel. Dat kreeg de vraag vanuit de schooldirectie om het nieuwe schoolgebouw van binnen en buiten vorm te geven. Het moest een beeldbepalend ontwerp zijn, dat niks weg had van een kantoorgebouw (maar desnoods wel zo moest kunnen functioneren). Daar lag de uitdaging voor cepezed. Het schoolgebouw kwam op de plek waar voorheen een tennishal had gestaan. Een mooie uitvalsbasis voor de opleidingen Sport & Bewegen en Veiligheid & Vakmanschap, die door de huisvesting op het Sportpark Zuid van alle faciliteiten daar gebruik kunnen maken.
Oude eikenbomen
Een beeldbepalend ontwerp dus. cepezed heeft de gevel van het schoolgebouw daarom laten reageren op de context van het gebied rondom het nieuwe schoolgebouw. Er is veel groen en het staat vol met oude eikenbomen. Een mooie inspiratiebron en zo is de boomgevel van de school ontstaan. De boomgevel is van weervast cortenstaal, dat met de tijd een mooie roestkleur krijgt. Bij de constructie van de takken van de boom zijn de randen iets verdikt. Dit zorgt voor net iets meer massa wat zichtbaar wordt langs de randen. Bij de entree staan de stammen van de bomen wat verder uit elkaar, zodat er meer nadruk wordt gelegd op de entree.
Gevel met een functie
Naast dat de gevel esthetisch moest zijn, moest hij ook functioneel zijn. De schooldirectie hechtte veel waarde aan een gebouw met veel ruimte voor de toetreding van daglicht, maar niet ten kostte van het uitzicht. Bij het eerste ontwerp van de boomgevel blokkeerde de takken nog het uitzicht. Maar toen kwam het idee om de boomgevel te perforeren, waardoor er genoeg daglicht binnenkomt en er een speels uitzicht naar buiten ontstaat. Daar kon de schooldirectie zich helemaal in vinden. Op twee plekken is de gevel nog wat meer open, omdat daar twee grote eikenbomen voor staan. Zo blijven het zicht en de daglichttoetreding het beste intact.
Eén geheel
De boomgevel fungeert eigenlijk als een tweede huid om het gebouw. Erachter zijn afwisselend stroken van glas en zwarte aluminium panelen terug te vinden. Aan de bovenkant zijn de cortenstalen bomen richting de dakranden gevouwen, zodat de thermische schil en tweede huid samen één geheel vormen.
Meer informatie over het project?
Bekijk het project op onze website of ga naar het project op de website van cepezed.
Fotografie: cepezed | Lucas van der Wee
Deel dit artikel
Altijd de nieuwste blogs in je mail?
Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Zo kun je inspiratie opdoen vanuit je luie stoel. In ons privacy statement lees je hoe wij omgaan met gebruikersgegevens.