Wooncomplex Plantsoen in Leiden voorzien van bronskleurige MD Formatura panelen
   

BLADMOTIEF ALS INSPIRATIE

Juni 2018 │ Project │ Leestijd: 2 minuten

Je vindt er iets van. Er wordt over gesproken. Het is een bijzonder en uniek project aan het Plantsoen in Leiden. Nieuwsgierig zijn we over het ontwerp en gebruik van het bladmotief welke verwerkt is in- en buitenom het pand. We vroegen het aan de architect VVKH in Leiden welke het ontwerp heeft bedacht.

Aan het Plantsoen staat een monumentale villa uit het eind van de 19e eeuw. In de loop der jaren is er van alles aangebouwd, en werd het met Plantsoen 3 tot verzorgingstehuis omgebouwd in de jaren ’50. Dat heeft tot 2013 dienst gedaan.

Ontstaan ontwerp

Toen bij VVKH Architecten de vraag kwam om deze panden te verbouwen naar appartementen, en de monumenten in oude luister te herstellen, hebben ze onderzocht hoe om te gaan met de nieuwere delen; het gaat dan om de ronde uitbouw die in 1993 tegen Plantsoen 1 was aangezet (vroeger zat hier een serre, zie de oude foto), en de opgetopte tussenbouw uit de jaren ’60.

Plantsoen in Leiden historisch pand

Inspiratie

Er werd gezocht naar contrast, maar wel in stijl. Inspiratie is er gevonden in de plantenmotieven van William Morris. Hij was de belangrijkste ontwerper en utopisch denker van het 19e-eeuwse Engeland uit dezelfde tijd als de villa.

Voorbeeld van MD Formatura in een bladmotief gemaakt door Metadecor

De klassieke architectuur uit die tijd kent veel ornamenten, vaak geïnspireerd op de natuur. En als een gemetselde villa, van zware materialen als baksteen en natuursteen, een uitbouw of serre heeft is deze vaak van licht materialen, met rijk gedecoreerde randen. Zie het voorbeeld van de veranda’s, verderop langs het Plantsoen.

Plantsoen in Leiden veranda's

Blaadjes

Met dit idee zijn de nieuwe delen van het gebouw voorzien van een dunne metaalplaat van 3 millimeter met plantmotief. En door het draaien van de blaadjes is dit een echte organische nieuwe huid geworden, die contrasteert met de monumenten, maar er ook bij hoort.

Het geschikte systeem om dit effect te kunnen bereiken heeft VVKH architecten gevonden in MD Formatura. MD Formatura bestaat uit een patroon van figuren waarbij er delen omgezet kunnen worden. Deze figuren, in dit geval bladmotief, kunnen gelijke vormen of verschillende vormen hebben. Bij gelijke figuurvormen kan er een patroon ontstaan door het omzetten van delen in twee verschillende richtingen, waar er door schaduwwerking een beeld ontstaat. Bij verschillende figuurvormen kan dit effect versterkt worden door verschillende vormen, formaten en draairichtingen.
De gevel van de ronde aanbouw van Het Plantsoen is volledig afgewerkt met een bronskleurig geanodiseerd MD Formatura om zo de rijke decoratie van de 19e eeuw terug te laten komen.

Dit maakt het gebouw tot een bijzonder object op de kop van Het Plantsoen.

Plantsoenn Leiden impressie

Lees meer over het project | VVKH architecten Plantsoen Leiden | MD Formatura

Deel dit artikel