Een andere kijk op architectuur
 

Gebruikte producten

Gebruikte materialen

Gebruikte technieken

  • MD Resto

    Bevestigingssysteem voor het monteren van strekmetaal of geperforeerde panelen aan de gevel of pl...
  • Anodiseren

    Door aluminium te anodiseren, behoudt het de natuurlijke eigenschappen en krijgt het een mooie gl...

Kalanderstraat in Enschede

Architect: BFAS
Opdrachtgever: Aan de Stegge, Twello
Jaar van realisatie: 2016

Project 'Kalanderstraat' winkellocatie

In het centrum van Enschede heeft BFAS een opvallend nieuw winkelcomplex ontworpen. Op de belangrijkste hoek is de gevel voorzien van MD Designperforatie. De panelen hebben een opvallend patroon met ellipsvormige gaten. De gaten zijn uitgesneden uit zes centimeter dikke cassettes en deze diepte zorgt voor verschillende lichtschakeringen. De dikte van de panelen wordt mogelijk gemaakt doordat deze steeds zijn opgebouwd uit drie segmenten die aan elkaar zijn gekoppeld. In deze samenstelling zijn versterkingen toegevoegd, waardoor het paneel ook een constructieve functie heeft. Bovendien is er hierdoor geen extra hulpconstructie nodig en ziet de gevel er van binnen en buiten hetzelfde uit.

Voor de panelen in de kaders is MD Formatura toegepast, waarbij de panelen volgens een herhalend patroon zijn ingesneden. Het patroon is zo gemaakt dat er een bloemvorm in te zien is. Door afstand te houden tussen de ‘bloemen’ en deze een bepaalde omzetting te geven, ontstaan er tussen de bloemen een soort kubussen. Door de ontstane diepte zijn de bloemen beter zichtbaar. Het patroon is daarbij zo gemaakt dat het netwerk ervoor zorgt dat het paneel stabiliteit behoud.

Zo is op twee heel verschillende manieren een 3D-effect bereikt dat zich door de veranderende lichtinval in de loop van de dag steeds anders manifesteert. De aluminium panelen hebben een anodiseer laag in een lichte goudkleur en zijn volgens het MD Resto bevestigingssysteem aan het pand bevestigd.

Meer over dit project lees je in een artikel van Tubantia en op Architectenweb.

Foto's: Laurens Kuipers en Hans Nijs.

/