Een andere kijk op architectuur
 

Nationale Staalprijs 2014 voor Toyota Ede

1-11-2014

Kantoren en bedrijfshal vormen een eenheid door het inpakken van de gebouwonderdelen met strekmetaal van weervast staal.

Lees hier het hele artikel

Kantoren en bedrijfshal vormen een eenheid door het inpakken van de gebouwonderdelen met strekmetaal van weervast staal.

Algemene projectomschrijving

De bedrijfsbebouwing aan de noordzijde van de A12 bij het knooppunt Maanderbroek in Ede fungeert als geluidsafscherming voor de achterliggende woonwijk. De hoofdkantoorbebouwing of een showroom is gericht op de A12, waarvan de zijde evenwijdig aan de A12 voor 85% dient te zijn bebouwd met een hoogte tussen de 15 en 18 m.
Zowel de kantoren als de bedrijfshal zijn aan de zuidzijde gericht op de A12. Het pand wordt met de hoofdentree vanuit de noordzijde ontsloten. Daar bevinden zich ook de uit het zicht zijnde parkeerplaatsen.
Het algemene beeld langs de Nederlandse snelwegen voor bedrijfsgebieden is een combinatie tussen kantoor en bedrijfshal. Dit beeld is bewust niet nagestreeft.
In de gevel van weervast staal is een groot venster geplaatst, dat vanaf de snelweg een blik geeft van de organisatie. Dit venster is benadrukt door een negge van 5 m.
De gevel van strekmetaal is als een huid rond het gebouw getrokken op 60 cm van een eenvoudige bouwkundige gevel. Tevens is dit servicestrook. Om dit beeld te versterken zijn de gebouwhoeken rond. Eén fysieke eigenschap van strekmetaal is dat het gebouw vanuit het exterieur gesloten lijkt, terwijl vanuit het interieur de omgeving duidelijk zichtbaar blijft. Door het strekmetaal is er geen additionele zonwering nodig en zorgt dat er geen warmtelast is bij helder weer. Het uiterlijk is industrieel en sluit aan bij het beeld dat de gebruiker nastreeft.
In het gebouw is door het centrale trappenhuis en de hoofdentree een directe relatie gelegd tussen de werkvloer in de bedrijfshal en het kantoor. De wanden en het vlakke systeemplafond met grote platen zijn wit. De vloer, de inrichting, het bamboe op de vloeren en de primaire heldere kleuren op enkele wanden en ontmoetingsplekken geven de kantoorvloeren een huiselijke sfeer. Het centrale trappenhuis heeft trappen van prefab beton bekleed met roestvast staal. Het restaurant en de open kantoren op de derde verdieping liggen aan een grote daktuin met buitenterras dat is afgeschermd van het grote dak van de bedrijfshal door een eveneens strekmetalen gevelscherm.
Er zijn in het pand, zowel bouwkundig als installatietechnisch, veel duurzaamheidsmaatregelen genomen. Naast een solarpark voor het opwekken van elektriciteit, die de accu’s van de heftrucks zullen opladen, wordt het gebouw verwarmd en gekoeld door een warmtepomp. Het gebouw is gecertificeerd onder klasse A.

Levensduurbestendigheid

Weervast staal is een metaallegering, bestaande uit ijzer waaraan koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom zijn toegevoegd. De sterkte is vergelijkbaar met die van andere gelegeerde staalsoorten zoals roestvast staal, de rekenwaarde is ±355 N/mm². De roestkleurige en dichte oxidehuid beschermt het achterliggende materiaal tegen zuurstof, waardoor de oxidatie vertraagt, hoewel in holten die vol staan met water de corrosie zich wel voortzet.

Materiaalgebruik (efficiëntie)

Door het weervast staal hoeft er geen duplexsysteem zoals bijvoorbeeld zink in combinatie met een poedercoating te worden toegepast. De toepassing van weervast staal is daardoor dus goedkoper dan andere strekmetalen.

Energiegebruik en verbruik tijdens bouw en gebruik

Doordat de weervast stalen voile ontstaat een buiten-buiten-situatie. Het energiegebruik en -verbruik tijdens de bouw en het gebruik is niet van belang. Het energieverbruik bij de productie van weervast staal is hetzelfde als bij ‘gewoon’ staal.

Mate van overlast (bouwwerkzaamheden) voor mens en dier

Uitlogende oxide wordt opgevangen in goten en vormen geen gevaar voor de omliggend omgeving.

Innovaties op product-, concept- en bouwniveau

Het traditionele beeld van bedrijfsgebouwen is doorbroken met dit gebouw dat een waardevolle bijdrage kan leveren aan het beeld van bedrijfsgebouwen in een landschappelijke context. Het weervast staal is daarbij geen belemmering voor de bouwkosten. 

/